Een crowdfundcampagne
van Architectuurcentrum
Amsterdam
Het nieuwe Droogbakgebouw
Wijnand Looise

Het nieuwe Droogbakgebouw

Dit gebouw kwam met veel moeite tot stand vanwege de zware geluidsbelasting. Architect Rudy Uytenhaak puzzelde net zo lang tot het wel kon. Met schuin hangende geluidschermen op de balkons en een geluidsmuur zonder welke het gebouw niet bewoond mocht worden, maar dat snel na realisatie al overbodig werd omdat de NS toen geluidschermen langs het spoor realiseerde. Op de muur staat in morse een tekst te lezen: “deze muur staat er niet”. Jan Schaefer had na restauratie van het Amsterdamse School monument Het Schip met het prachtige maar nutteloze torentje een fonds ingesteld voor kunst bij woningbouw. Ook bij het Droogbak kon hierdoor kunst worden toegevoegd. In elk portiek hangt een kunstwerk van Stan Lewkowicz. En op de kop van de gevel staat een tekst van Annie M.G. Schmidt: “Niet met de deuren slaan”. Eigenlijk had er moeten staan “Zeur niet” (de titel van een liedje van Annie M.G. Schmidt), maar de architect was bang dat het gebouw dan de bijnaam zou krijgen van “de zeurpiet”. De schrijfster kwam toen met het alternatief.

Deel dit verhaal op Facebook
Lees uw verhaal en die van andere Amsterdammers